Epoksi yapıştırıcılar pek çok farklı yüzey birbirine yapıştırabilirler fakat elinizdeki yüzeylerden biri sert ya da yumuşak plastiklerden yapıldıysa farklı ve bu iş için özel hazırlanmış bir yapıştırıcı tercih etmelisiniz. Selsil’in Plastic Welding isimli yapıştırıcısı bu işler için özel olarak üretilmiştir.
Selsil Plastik Yapıştırıcı neredeyse her türlü plastik yüzeyi birbirine ya da seramik, cam, çoğu kompozitler, ahşap ve beton gibi yüzeylere, paslanmaz çelik hariç çoğu metale bağlamak için kullanılan bir epoksi yapıştırıcıdır. Çoğu epoksi yapıştırıcı gibi çok hızlı bir ön yapışma performansı sağlar. Son yapışma bağları ise büyük miktarda yük ve basınca karşı direnç göstermesine hazır eder. Nem, yüksek ve düşük sıcaklık, zorlu hava şartları ve kimyasal etkilere karşı dayanıklılık gösterir. Zaman içinde sarkma oluşmaz, ilk günkü sağlamlığını ve şeklini korur, bağları zayıflamaz. Polietilen ve polipropilen gibi maddelerden yapılmış yüzeylere kesinlikle yapışmaz, bu yüzeylerde kullanılmaması gerekir.
Selsil Plastik Yapıştırıcı’nın kullanımı ve uygulaması oldukça kolaydır, profesyonel olmayanlar dahi kullanma kılavuzundaki adımlara dikkat ederek uygulama yapabilirler. Bu yapıştırıcı pürüzlü yüzeylerde uygulamak için idealdir. İnce yapısı sayesinde gözenek ve boşluk doldurabilir. Yarım milimetre derinliğindeki gözenekleri ve boşlukları dahi doldurur, bu özelliği çok daha güçlü bir yapışma olmasını sağlar. Kimyasal bağların oluştuğu yüzey ne kadar fazlaysa yüzeyler arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Bu nedenle de Selsil Plastik Yapıştırıcı pürüzsüz yüzeylerdense gözenekli ve pürüzlü alanların birbirlerine yapıştırılması için daha iyi bir seçenektir.
Selsil Plastik Yapıştırıcısı kremsi bir görünüme sahiptir. Şırınga şeklinde bir ambalajın içinde satılır ve muhafaza edilir. Bu ambalaj hem sızdırmalara karşı elinizdeki ürünü korur hem de son derece kolay ve hızlı bir uygulama sonucu sağlar. Uygulamadan sonra kısa bir süre beklemeniz yeterli olacaktır. Çok hızlı bir şekilde yapışır ve ekstra ısıya gerek duymaz. Oda sıcaklığı maksimum hızlı kürleşme için yeterli olacaktır. Son kürleşme tamamlandıktan ve bütün bağlar oluştuktan sonra su geçirmez, hava şartlarına karşı dayanıklı, kimyasal etkilerin çoğuna karşı dirençli olur. 100’den 150 derece C’ye kadar hiç bir sıcaklıktan etkilenmeyecektir. 3500 PSI’ye kadar her türlü basınca da yüksek direnç gösterecek ve yine yüzeyler arasındaki bağlar etkilenmeyecektir.
Selsil Plastik Yapıştırıcı’nın kullanılabileceği ve en iyi performansı göstereceği alanlar şunlardır: Sert plastikler, metaller, beton, cam, seramik, porselen, akrilik, ABS, vinil, PVC, fiberglass, ahşap yüzeyler ve stirendir. Polietilen ve polipropilen gibi polimerler üzerinde kullanılamayacağı gibi bakır ve pirinç üzerinde kullanılması da tavsiye edilmez. Bu metallerde diğer yüzeylerde olduğu kadar iyi bir yapışma performansı gösteremez. Bu nedenle de Selsil’in bu iş için özel üretilen Metal Yapıştırıcıları daha iyi bir seçim olacaktır.
Uygulama yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken bir nokta da gıda ürünlerinin değeceği yüzeylerde Selsil Plastik Yapıştırıcı’yı kullanmamak olacaktır. Yani mutfak içerisinde, elektrikli mutfak aletlerinde ya da tencerelerdeki yapıştırma işlemleri için Selsil’in başka ürünlerini tercih etmeniz gerekecek.
Selsil Plastik Yapıştırıcı’nın kullanımı oldukça kolaydır, püf noktalara dikkat edilirse hiçbir sorunla karşılaşılmaz. Uygulamadan önce uygulama yapılacak yüzeyler mutlaka temizlenmelidir, yağ ve toz kalıntıları olmadığından emin olunmalı, alkollü bir bez yardımıyla silinmelidir. Dökülmelere ve sıçramalara karşı önlemler mutlaka alınmalıdır. Selsil Plastik Yapıştırıcı çok hızlı bir şekilde kürlendiği için fark etmediğiniz sıçramaları temizlemek zor olacaktır. Bu nedenle de yakındaki yüzeyleri plastik bir örtüyle koruma altına alabilirsiniz.
Uygulamaya başlamadan önce uygulama yapacağınız yüzeyler fazla pürüzsüz ise uygun bir zımpara kâğıdı ya da benzer bir materyal ile yüzeyi hafifçe kazıyın ve daha pütürlü bir hâle getirmeye çalışın. Böylece uygulama yüzeyi fazlalaşacak, boşlukları dolduran Selsil Plastik Yapıştırıcı daha fazla bağ kurulmasını sağlayarak kuvvetli bir yapışma elde edecektir.
Uygulamayı yaparken öncelikle paketin içinde şırıngayı çıkarın. Koruyucu ağızlığı çıkardıktan sonra pistonu çok az, yarım santimetreyi geçmeyecek şekilde geri çekin ve ağızda hava kabarcıklarının oluşmasına izin verin. Hazır olduğunuzda uygulamayı pistonu hafifçe ve yavaş bir şekilde iterek reçine ve sertleştiriciden eşit miktarda yüzeye uygulayın. Yeterli miktarda ürünü yüzeye döktükten sonra hızlıca karıştırarak yüzeye yayın. Selsil Plastik Yapıştırıcı havayla temas ettikten hemen sonra kürleşmeye başlayacaktır bu nedenle da vakit kaybetmemeniz çok önemlidir. Ürünü iyice karıştırıp yüzeyden fazlasını aldıktan sonra yapıştıracağınız diğer yüzeyi uygulayın. Şırınganın kapağını geri kapatmayı unutmayın.
Yapıştırdığınız materyaller birkaç dakika içinde yapışsa da tamamen kullanılabilir bir hâle 4-6 saat sonra gelecektir. Bu süre oda ısısı yani yaklaşık 20 ve 25 derece arası sıcaklıklar için verilmiştir. Ortam bundan daha soğuksa kürleşmenin tamamı biraz daha fazla vakit alabilir. Bütün kürleşmenin bitmesi içinse 24 saat beklenmesi tavsiye edilir.
Yanlışlıkla dökülen ya da yüzeye zarar verip vermeyeceğini görmek için test amacıyla sürülen Selsil Plastik Yapıştırıcı’nın temizlenmesi çok da zor olmayacaktır. Eğer malzeme henüz kürleşmemişse, yani uygulamadan hemen dakikalar sonra metal, sert plastik, beton, cam ya da seramik yüzeylerde aseton, izopropol alkol ya da etil metil ketonla temizleyebilirsiniz. Kumaş ya da ahşap yüzeylere uyguladıklarınızı ise yine aseton ve etil metil ketonla temizleyebilirsiniz fakat izopropol alkol kullanılması tavsiye edilmez.
Şayet uygulanmış epoksi çoktan kuruduysa temizlenmesi biraz daha zor olacak ve vakit alacaktır. Metal, sert plastik, cam, porselen ve PVC yüzeyler için aseton ya da etil metil keton kullanabilirsiniz fakat bezle silmek yeterli olmayacak bu maddelerin içinde bekletmeniz gerekecektir. Sık sık kontrol ederek epoksi tamamen çözünene kadar bekletebilirsiniz. Kumaş ve ahşap yüzeyler üzerindeki kurumuş epoksi ise maalesef temizlenemez.
Selsil Plastik Yapıştırıcı epoksi tamamen kuruduktan sonra gereken şekil ve görüntüyü kazanması için zımparalanabilir ve üzeri boyanabilir. Boyanacaksa mutlaka su bazlı boya seçilmeli ve yağlı boya kullanılmamalıdır.
Selsil Plastik Yapıştırıcı uygulanırken inceltilmesi, değiştirilmesi ve başka bir malzeme daha kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Zaten havayla temas edip reçine ve sertleştiricinin karışması sağlandıktan sonra çok kısa bir süre sonra kürleşmeye başlayacaktır. Reçine ve sertleştiricinin eşit miktarda uygulanması bir zorunluluktur. Ambalajı da olan şırınga bunu çok kolaylaştırır, pistonun ittirilmesi yeterlidir. Yüzeyleri birbirine yapıştırmadan önce iki malzemenin yeterince karıştığından mutlaka emin olmalısınız.
Eğer tamir işlemi için Selsil Plastik Yapıştırıcı’yı kullanıyorsanız reçine ve sertleştiricinin karıştırılması işlemini kesinlikle uygulama yüzeyinde yapmamalısınız. Ürünü başka bir tek kullanımlık yüzeyde karıştırıp gerekli olan miktar kadarını tamir yapacağınız yüzeye uygulayabilirsiniz. Fazla kullanılan epoksinin kuruduktan sonra temizlenmesi çok zor olacaktır. Ayrıca küçük yüzeylerde karıştırma işlemi yeterli olmayabilir.
Selsil Plastik Yapıştırıcı’nın kürleşmesi için oda sıcaklığından yüksek bir ısıya ihtiyacı yoktur. Fakat kürleşmenin daha hızlı tamamlanmasını istiyorsanız ya da temas yüzeylerini kullanmak için aceleniz varsa ısı uygulayabilirsiniz.
Epoksi yapıştırıcıların reçine ve sertleştirici kısımlarından büyük miktarlar karıştırmaktan kaçınmalısınız, sürdüğünüz tabakanın yüzeyinin de 25 mm’yi aşmadığına emin olmalısınız. Fazla miktarda malzeme karışıp tepkimeye girdiğinde yüksek ısı ve gaz çıkışı meydana gelebilir.