Selsil Logo

Sürdürülebilirlik Politikası

  • ÇALIŞAN VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

SEL, işçilerin insan haklarını korumaya ve onlara uluslararası toplum tarafından anlaşıldığı gibi itibar ve saygıyla davranma konusunda kararlıdır. Bu uygulama geçici, göçmen, öğrenci, sözleşme, doğrudan çalışanlar ve diğer çalışanlar dâhil tüm çalışanlar için geçerlidir.

İş standartları:

  • Serbest Seçilmiş İstihdam Zorla,

Tahvil (borç esareti dâhil) veya kasıtlı işçilik, istemsiz veya sömürücü cezaevi işçiliği, kişilerin köleliği veya ticareti yasaktır. Bu, işgücü veya hizmetler için tehdit, zorlama, kaçırılma veya sahtekârlık yoluyla kişilerin taşınmasını, barındırılmasını, işe alınmasını, aktarılmasını veya alınmasını içerir. Şirket tarafından sağlanan tesislere girme veya çıkma konusunda makul olmayan kısıtlamaların yanı sıra, işçilerin tesisteki hareket serbestliği konusunda da makul bir kısıtlama bulunmaz. İşe alım sürecinin bir parçası olarak, işçilere, önce çalışma koşullarını açıklayan yazılı bir iş sözleşmesi sağlanır ve bu sözleşmede ikame veya değişiklik yapılmaz. Yerel yasaya uymakla birlikte bu sözleşme koşullarına eşit veya daha iyi şartlar sağlamak koşuluyla değişikliklere izin verilir. Tüm işler isteğe bağlı ve işçiler istedikleri zaman işten ayrılmakta veya işlerini sonlandırmakta özgürdür.

  • Genç İşçiler Çocuk işçiliği,

Üretimin hiçbir aşamasında kullanılmaz. “Çocuk” terimi, 15 yaşın altındaki veya zorunlu eğitimi tamamlama yaşı altındaki veya hangisi en büyükse, ülkede istihdam için asgari yaşın altındaki herhangi bir kişiyi ifade eder. Tüm yasalara ve düzenlemelere uygun meşru işyeri öğrenme programlarının kullanılması desteklenir. 18 yaşın altındaki işçiler (Genç İşçiler), gece vardiyaları ve fazla mesai dâhil, sağlık veya güvenliklerini tehlikeye atabilecek işler yapamazlar. SEL, öğrenci kayıtlarının uygun şekilde bakımı, eğitim ortaklarının titizlik göstermesi ve öğrencilerin haklarının yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uygun olarak korunması yoluyla uygun bir şekilde yönetilmesini sağlar. SEL tüm öğrenci işçilerine uygun destek ve eğitimi sağlar. Yerel yasaların yokluğunda, öğrenci işçiler, stajyerler ve çıraklar için ücret oranı, en azından eşit veya benzer işleri yapan diğer giriş seviyesi çalışanlarla aynı ücret oranında sağlanır.

  • Çalışma Saatleri

Çalışma saatleri yerel yasalarca belirlenen azami süreyi aşamaz. Yıllık 270 saatten çok fazla mesai yapılamaz. Haftalık 45 saat üzeri çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Çalışanlara, çalıştıkları altı günden sonraki gün en az bir gün izin verilir.

  • Ücretler ve Tazminatlar

Çalışanlara ödenen tazminat, asgari ücretler, fazla mesai saatleri ve yasal olarak zorunlu yararlar ile ilgili olanlar dâhil olmak üzere geçerli tüm ücret yasalarına uyulur. Yerel yasalara uygun olarak, çalışanlara normal saatlik ücretlerden daha yüksek ücretlerde fazla mesai ücreti ödenir. Disiplin cezası olarak yasada, sözleşmede ve toplu sözleşmelerdeki sınır dışında ücretlerden kesinti yapılamaz. Her maaş dönemi için, çalışanlara yapılan iş için doğru tazminatı doğrulamak için yeterli bilgiyi içeren zamanında ve anlaşılabilir bir ücret beyanı sağlanır.

1.5- İnsancıl Muamele;

Herhangi bir cinsel taciz, cinsel istismar, kurumsal ceza, zihinsel veya fiziksel zorlama veya işçilerin sözlü tacizi de dâhil olmak üzere sert ve insanlık dışı bir muamele olmaz; ne de böyle bir muamele tehdidi yapılmaz. Bu gereklilikleri destekleyen disiplin politikaları ve prosedürleri açıkça tanımlı olup,  çalışanların bilgisi dahilindedir.

  • Ayrımcılık

SEL, taciz ve yasadışı ayrımcılık içermeyen bir işgücüne sahiptir. Şirketler; ırk, renk, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi, etnik köken veya ulusal köken, engellilik, hamilelik, din, siyasi üyelik, sendika üyeliği, korunan genetik bilgi veya medeni hallere göre ayrımcılık yapmazlar. Ayrıca, işçiler veya potansiyel çalışanlar, ayrımcı bir şekilde kullanılabilecek tıbbi testlere veya fiziksel muayenelere tabi tutulmaz.

  • Örgütlenme

Özgürlüğü Yerel yasalara uygun olarak SEL, tüm çalışanların kendi seçtikleri sendikaları kurma ve bunlara katılma, toplu pazarlık yapma ve işçilerin bu tür faaliyetlerden uzak durma haklarına saygı göstererek barışçıl toplantıya katılma hakkına saygı göstirir. Çalışanlar ve / veya temsilcileri, ayrımcılık, misilleme, tehdit veya gözdağı verme korkusu olmadan çalışma koşulları ve yönetim uygulamaları ile ilgili olarak yönetimle fikir ve endişelerini açıkça iletebilir ve paylaşabilirler.

 

2- SAĞLIK VE GÜVENLİK

SEL, işle ilgili yaralanma ve meslek hastalıklarının en aza indirmenin yanı sıra, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının, ürün ve hizmetlerin kalitesini, üretimin tutarlılığını ve çalışanın bağlılığının ve moralini arttırmayı kabul eder.

Sağlık ve güvenlik standartları;

2.1- İş Sağlığı ve İş Güvenliği

İş sağlığı ve iş güvenliği risk analizine (örneğin, kimyasal, elektrik ve diğer enerji kaynakları, yangın, taşıtlar ve düşme tehlikeleri) uygun tasarım, mühendislik ve idari kontroller, koruyucu bakım ve güvenli çalışmaları prosedürleri ile tanımlı olup, değerlendirilir ve kontrol edilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini uygular. Tehlikelerin bu yollarla yeterince kontrol edilememesi durumunda, işçilere bu tehlikelerle ilişkin riskler hakkında uygun, bakımı yapılan, kişisel koruyucu ekipman ve eğitim malzemeleri sağlanır. Hamile kadınlar / emziren anneler çalışma koşullarında iş görevleriyle ilgili çalışma koşullarında makul önlemler alınır.

2.2- Acil Durum Planları

Potansiyel acil durumlar ve olaylar belirlenir ve değerlendirilir. Aşağıdakiler dâhil olmak üzere acil durum planları ve müdahale prosedürleri uygulanarak etkileri en aza indirilir:

  • Acil durum raporlama,
  • Çalışan bildirim ve tahliye prosedürleri,
  • Çalışan eğitimi ve tatbikatları,
  • Uygun yangın algılama ve söndürme ekipmanı,
  • Açık ve engelsiz çıkış
  • Yeterli kaçış ve kurtarma planları.
  • Ve bu planlar ve prosedürler, hayata, çevreye ve mülke zararı en aza indirmeye odaklıdır.

2.3- Mesleki Yaralanma ve Meslek Hastalıklar

Aşağıdakileri içeren hükümler dâhil olmak üzere mesleki yaralanmaları ve hastalıkları önlemek, yönetmek, izlemek ve raporlamak için prosedürler ve sistemler bulunur:

  • Çalışan raporlamasını teşvik etmek; yaralanma ve hastalık vakaları sınıflandırılır ve kaydedilir;
  • Gerekli tıbbi tedaviyi sağlamak; kök nedenini araştırmak ve nedenlerini ortadan kaldırmak için düzeltici eylemler uygulanır.

2.4- Endüstriyel Hijyen

Çalışanların kimyasal, biyolojik ve fiziksel maddelere maruz kalmaları, kontroller hiyerarşisine göre belirlenir, değerlendirilir ve kontrol edilir. Potansiyel tehlikeler uygun tasarım, mühendislik ve idari kontrollerle ortadan kaldırılır veya kontrol altına alınır.

2.5- Fiziksel Zorunlu Çalışma

İşçinin, elle malzeme taşıma ve ağır veya tekrarlayan kaldırma, uzun süre ayakta durma ve yüksek derecede tekrarlayan veya zorlayıcı montaj işleri dahil, fiziksel olarak zorlayıcı görevlerin tehlikelerine maruz kalması tanımlanır, değerlendirilir ve kontrol edilir.

2.6- Makine Koruma

Üretim ve diğer makineler güvenlik tehlikeleri açısından değerlendirilir. Makinelerin işçilere zarar verebileceği yerlerde fiziksel korumalar, kilitler ve bariyerler mevcut olup; uygun şekilde korunur.

2.7- Temizlik, Gıda ve Konut

Çalışanlara temiz tuvaletlere, içme suyuna ve sıhhi yiyecek hazırlama, saklama ve yeme tesislerine hazır erişim sağlanır. SEL acil durum çıkışları, banyo ve duş için sıcak su, yeterli aydınlatma ısısı ve havalandırma, kişisel ve değerli eşyaların depolanması için ayrı ayrı güvenlik altına alınmış bölgeler ve bu bölgelere uygun giriş ve çıkış hakları sağlar.

2.8- Sağlık ve Güvenlik İletişimi

SEL, çalışanlara, çalışanın dilinde veya çalışanın, mekanik, elektrik, kimyasal, yangın dâhil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, maruz kaldığı tanımlanmış tüm iş yeri tehlikeleri için anlayabileceği bir dilde ve işyerinde uygun bir İş Sağlığı ve Güvenliği bilgisi ve eğitimi sunar. Sağlık ve güvenlikle ilgili bilgiler tesiste açıkça belirtilmiş, işçiler tarafından erişilebilecek yerlerde tanımlıdır. İşe başlamadan önce ve sonrasında düzenli olarak tüm çalışanlara eğitim verilir. İşçiler güvenlikle ilgili endişelerini dile getirmeleri için teşvik edilir.

 

  1. ÇEVRE

Üretim operasyonlarında, halkın sağlığını ve güvenliğini korurken toplum, çevre ve doğal kaynaklar üzerindeki olumsuz etkiler en aza indirilir.

Çevre standartları:

3.1- Çevre İzinleri ve Raporlama

Gerekli tüm çevresel izinler (örnek; deşarj izleme vb.), onaylar ve tesciller alınır, güncel tutulur ve operasyonel ve raporlama gereklilikleri takip edilir.

3.2- Kirliliğin Önlenmesi ve Kaynak Kullanımının Azaltılması

Kirleticilerin salınımları ve atık üretimi, kaynakta ve/veya kirlilik kontrol ekipmanı ekleme gibi uygulamalar ile ortadan kaldırılır ve/veya en aza indirgenir.

Su, fosil yakıtlar, mineraller ve orman ürünleri de dâhil olmak üzere, doğal kaynakların kullanımı, üretim, bakım ve tesis işlemlerinin değiştirilmesi, malzemelerin ikame edilmesi, yeniden kullanımı, korunması, geri dönüşümü gibi uygulamalarla korunur.

3.3- Tehlikeli Maddeler

İnsanlara ya da çevreye zarar verebilecek kimyasal maddeler ve diğer malzemeler, güvenli kullanım, hareket, depolama, kullanım, geri dönüşüm veya yeniden kullanım ve elden çıkarmaya yönelik tanımlanmış ve etiketlenmiştir.

3.4- Katı Atık

SEL, katı atıkları (tehlikesiz) tanımlamak, yönetmek, azaltmak ve sorumlu bir şekilde geri dönüştürmek için sistematik bir yaklaşım uygular.

3.5- Hava Emisyonları

Uçucu organik kimyasalların, aerosollerin, aşındırıcıların, partiküllerin, ozon tabakasına zarar veren kimyasalların ve yanma yan ürünlerinin hava emisyonları, boşaltımdan önce gerektiği şekilde karakterize edilir, rutin olarak izlenir, kontrol edilir ve işlenir. SEL, hava emisyon kontrol sistemlerinin performansını rutin olarak takip eder.

3.6- Malzeme Kısıtlamaları

SEL, geri dönüşüm ve atma için etiketleme de dahil olmak üzere, ürün ve üretimdeki belirli maddelerin yasaklanması veya sınırlandırılmasıyla ilgili tüm geçerli yasalara, düzenlemelere ve müşteri gereksinimlerine uyar.

3.7- Su Yönetimi

SEL, su kaynaklarını, kullanımını ve deşarjını belgeleyen, karakterize eden ve izleyen bir su yönetimi programı uygular. Su tasarrufu için fırsatlar arar ve kirlenme kanallarını kontrol eder. Tüm atık sular deşarj veya bertaraf işleminden önce gerektiği gibi karakterize edilmekte, izlenmekte, kontrol edilmekte ve arıtılmaktadır. SEL, optimum performans ve yasal uyumluluk sağlamak için atık su arıtma ve muhafaza sistemlerinin performansının rutin bir şekilde izlenmesini sağlar.

3.8- Enerji Tüketimi

Enerji tüketimi kurumsal düzeyde izlenir ve takip edilir. SEL enerji verimliliğini artırmak ve enerji tüketimini en aza indirmek için uygun yöntemler arar.

  1. ETİK

Sosyal sorumlulukları yerine getirmek ve pazarda, başarı elde etmek için aşağıdakiler dahil en yüksek etik standartlarını sağlar:

4.1- İşletme Bütünlüğü

Tüm iş etkileşimlerinde en yüksek dürüstlük standartları korunur. SEL, her türlü rüşvet, yolsuzluk, gasp ve zimmeti yasaklamak için sıfır tolerans politikasına sahiptir. SEL’ in asıl sorumluluğu, iş ilişkimizin yararlarının doğrudan ve/veya dolaylı herhangi bir kişisel menfaatle çelişmesini önlemektir.

4.2- Haksız Kazanç

Rüşvet veya haksız kazanç elde etmenin herhangi bir şekli üzerinden söz verilmez, teklif edilmez, yetkilendirilmez ve kabul edilmez. Bu yasaklama, bir işi elde etmek veya elde tutmak, herhangi bir kişiye doğrudan iş yapmak veya uygunsuz bir avantaj elde etmek için, doğrudan veya dolaylı olarak bir üçüncü şahıs aracılığıyla değerli bir şey vaat etmeyi, teklif etmeyi, yetkilendirmeyi, vermeyi veya kabul etmeyi kapsar. Yolsuzlukla mücadele yasalarına uygunluğun sağlanması için izleme ve uygulama prosedürleri uygulanır. Gaspın her türü yasaklanmıştır.

4.3- Bilgilerin İfşası

Tüm ticari işlemler şeffaf bir şekilde yapılır ve SEL’ in kayıtlarına doğru bir şekilde yansır. SEL iş gücü, sağlık ve güvenlik, çevresel uygulamalar, ticari faaliyetler, yapı, finansal durum ve performans ile ilgili bilgiler geçerli düzenlemelere ve geçerli endüstri uygulamalarına uygun olarak açıklanır. Kayıtların sahte hale getirilmesi, tedarik zincirindeki koşulların veya uygulamaların yanlış beyanı kabul edilemez.

4.4- Fikri Mülkiyet

SEL, fikri mülkiyet haklarına saygı gösterir; teknoloji ve know-how transferi fikri mülkiyet haklarını koruyacak şekilde yapılır ve müşteri-tedarikçi bilgilerini korur.

4.5- Adil Ticaret, Reklamcılık ve Rekabet

Adil ticaret, reklam ve rekabet standartları korunur. Güven karşıtı iş yapısında veya sahte parçalarda, yerel yasalara uyulur.

4.6- Kimlik Koruması ve Misilleme Yapmama

SEL gizliliğini ve korunmasını sağlayan programlar, yasalarca yasaklanmadıkça sürdürülür. SEL, çalışanlarının misilleme korkusu olmadan endişelerini dile getirebilmeleri için ortak bir sürece sahip olur.

4.7- Gizlilik

SEL, müşteriler, tüketiciler ve çalışanlar dâhil, birlikte iş yaptıkları herkesin kişisel bilgilerinin makul gizlilik beklentilerini korumayı taahhüt eder. SEL’ de kişisel bilgiler toplanır, saklanır, işlenir, iletilir ve paylaşılırken gizlilik ve bilgi güvenliği yasalarına ve yasal gerekliliklere uyar.