Sprey Boya Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sprey Boya Nedir ve Nasıl Kullanılır? Uzman Tavsiyeleri

Sprey boya, kullanım alanı genişliği sayesinde oldukça kullanışlı bir üründür. Çoğunlukla hobi amaçlı karşımıza çıksa da ev dekorasyon işlemlerinde oldukça başarılı bir konuma sahiptir. Görsel ve yenileme anlamında evinizde yapacağınız değişikliklerde pratikliği sayesinde her zaman kullanılmaktadır. Pratik kullanımı ve kolay taşınabilir olması yorulmanızı engeller. Özellikle hobi işlerinizde her gittiğiniz yere keyifle götürebilirsiniz. 

Geniş renk skalasına sahip olan sprey boya çeşitleri, çarpıcı renkleri sayesinde de ortaya farklı işler çıkarmanızı sağlıyor. Sprey boyaya her zaman Graffiti sanatı sayesinde aşina olsak da hayal gücümüzü genişlettiğimiz zaman her yerde kullanabileceğimiz gerçeği ile de baş başa kalıyoruz. Küçük materyallerin boyanmasında oldukça işlevli olan sprey boyalar bu yönüyle çok sevilmektedir. Eskimiş eşyalara yenilik getiren yaklaşımı ilk günkü havasını kazandırmaktadır. Sıkıldığınız ve artık farklı renklerde görmek istediğiniz eşyaların ise canlanmasını sağlayarak istediğiniz ev dekorasyonu görünümüne sahip olabilirsiniz. Yeni görünümleri sayesinde hem sevdiğiniz eşyalardan kopmazsınız hem de farklılığın tadını çıkarırsınız. Yaratıcı çözümler üreterek sabit noktalara takılı kalmaktan da kurtulursunuz. 

Farklı renkler sayesinde tarzınızı yansıtacak dokunuşlar yapmaya ne dersiniz? Desenler oluşturarak parlak ve canlı görünümleri kolaylıkla elde edebilirsiniz. Severek aldığınız bir eşyayı sırf renginden dolayı keyifle kullanamıyorsanız sprey boya senelerdir aradığınız bir çözüm. Hayal gücünüzün uçsuz bucaksız noktalarına yaptığınız seyahat sayesinde siz de ortaya çıkardığınız şaheser karşısında kendini övmekten geri kalamayacaksınız. 

Hızlı kuruma özellikleri sayesinde uzun süre beklemek zorunda da kalmazsınız. Üstelik kullanımı da diğer boyalara göre daha kolaydır. İnceltmeye ihtiyaç duymaz. Sadece çalkalarsınız ve boyamak istediğiniz yere sıkarsınız. Kapağını sağlam bir şekilde kapattığınız sürece uzun süre boyunca kullanımınıza da açık olur. Hem keyifli bir hobi aracı hem de ev dekorasyonu konusunda başarılı olan sprey boyalar sayesinde siz de sanatçı tarafınızı öne çıkarabilirsiniz.

sprey boya kullanımı

Sprey Boya Çeşitleri

Sprey boya ile diğer boyalarda olduğu gibi kolay bir boyama vakti geçirmezsiniz. Uygulama aşamasında oldukça dikkatli ve çalışma mekanizmasını göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekir. Sprey boyaların üretim mantığı ince bir sis halinde yayılacak şekilde tasarlanmıştır. Aerosol yapıya sahip bir üründür. Geleneksel boyama teknikleriyle karşılaştırıldığı zaman -özellikle de fırça boyama ile- daha hızlı ve pratiktir. Bunun yanında daha düzgün bir sonuç almanızı sağlar. 

Ticari sprey boyalar boyayı atomize eder. Sıkıştırılmış gazlar kullanılarak kendi kendine çalışabilen aerosol yapıya sahiptir. Endüstriyel sprey boyalarda ise boya partikülleri bulunmaktadır. Bunları ince bir buhara bölen özel olarak tasarlanmış hava kompresörlerine sahiptir. Sprey boya kullanmaya başlamadan önce yüzeyi ve kendinizi koruyacak bazı önlemler almanız gerekmektedir. Sprey boya, partiküllerden oluştuğu için nefes alırken bunları soluyabilirsiniz. Bir maske takarak, maskeniz yok ise bir bez ya da tişört yardımı ile ağzınızı ve burnunuzu kapatarak zararlı maddelerden korunabilirsiniz.

 

Sentetik Sprey

Sentetik sprey boya iç ve dış kullanıma uygun bir üründür. Yüksek kapatma gücü sayesinde oldukça etkilidir. Olası çizilmelere ve darbelere dayanıklı olması tercih edilme sebeplerinin başında gelmektedir. Hobi, el sanatları ve eşya boyama alanlarında kullanılmaktadır. Metal, alüminyum, taş, cam, ahşap ve kalın karton yüzeylerde kolaylıkla tercih edilebilir.

 

Akrilik Sprey

Akrilik Sprey Boya en çok kullanılan sprey çeşitleri arasında yer almaktadır. İç ve dış mekânlarda kullanıma açıktır. Sentetik sprey boyada olduğu gibi metal ve ahşap yüzeylerde kullanılabilmektedir. Bunun yanında cam, seramik ve plastik zeminlerde kullanıma da müsaittir.

 

Fosforlu Sprey

Fosforlu sprey boyalarda kullanım öncesinde uzun süre çalkalanması gerekmektedir. İç ve dış mekânlarda kullanılabilir. İyi bir sonuç ile karşılaşmak istiyorsanız eğer kullanmadan önce yüzeyi beyaza boyamanız gerekmektedir.

 

Sprey Emaye Boyası

Adından da anlaşılacağı gibi emaye yüzeyler için üretilmiş ideal bir üründür. Emaye yüzey üzerindeki çizikleri kapatma konusunda oldukça başarılıdır. Duş teknesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi emaye yüzeye sahip eşyalar üzerinde etkilidir. Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekilen önemli noktalar zeminin kuru, yağsız ve en temiz halinde olmasıdır. Uygulamadan önce yüzey hafif bir şekilde zımparalanmalıdır.

 

Metalik Sprey

Araba, bisiklet ve metal raflar gibi yüzeyi metal olan yüzeyler için geliştirilmiştir. Uygulandığı yüzeye metal efekt kazandırır ve metal renkleri seven kişiler için de ideal ürünlerdir.

 

Sprey Astar

Boyanın iyi tutması için kullanılan bir üründür. Özellikle ahşap, cam ve metal üzerine akrilik veya sentetik boya vurulmadan önce sıkılmalıdır. Bu sayede boya daha iyi tutar ve koyu renk üzerine kullanılan açık renklerden daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.

 

Sprey Vernik

Sprey verniklerin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar mat ve parlak olanlardır. Hobi işlerinde çoğunlukla karşımıza çıkmaktadır. Çünkü solmaya ve sararmaya karşı dayanıklı olan renksiz bir üründür.

 

Efekt Sprey Boya

Efekt sprey boya iç mekân kullanımı içindir. Uzun süreli dayanır ve uygulandığı bölgeye yüksek bir parlaklık kazandırır. Bu efekt çeşitleri arasında altın ve bakır gibi çeşitler yer almaktadır.

 

Eloksal Sprey

Eloksal sprey kapatıcı özelliği sayesinde oldukça kullanışlıdır. Alüminyum, cam ve metal gibi yüzeylere kullanılmaktadır. Duşakabin kenarlarında ve kapı pencerelerinde yer alan hasarları kapatmak için idealdir. Renk uyumunu yakalayarak varlığını hissettirmez. Pürüzsüz bir yüzey sağlar ve hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdır.

 

Simli Sprey Boya

Akrilik boya grubunda yer alır. Zemine üç boyutlu efekt vermek için kullanılır. Koyu zemin üzerine uygulandığı zaman görsel olarak daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Üzerine akrilik vernik uygulanarak dış etkenlere karşı daha dayanıklı olması sağlanır.

 

Sprey Tampon Boyası

Araç tamponlarında yer alan hasarların kapatılması için kullanılan bir üründür. Genellikle siyah rengine sahiptir. Dayanıklılığı ve yüksek kapatıcılığı sayesinde uzun süre görünümünü korur.

Oto Jant Spreyi

Oto jant spreyi hafif metalden ve çelikten üretilmiş jantlar için idealdir. Bu jantları parlatır, onarır ve temizleme işlemine yarayan boya ve verniklerdir. Petrole ve kimyasal ürünlere karşı dayanıklıdır. Güneş ışınlarına karşı da koruma sağladığı için parlaklığını koruyarak uzun bir süre solmadan kullanım imkânı verir.

İşaretleme Spreyi

Her türlü hava koşullarına dayanıklı olan işaretleme spreyleri kir tutmaz. Yüzey üzerinde yaşanacak aşınmalara karşı da dayanıklıdır. Genellikle dış mekânda duvar, tuğla, beton gibi yüzeylerde kullanılmaktadır.

İnox Sprey Boya

İnox sprey boyalar kurudukları zaman çelik bir görünüm elde etmenizi sağlar. Çabuk kururlar ve oldukça kalın bir tabaka oluştururlar. Seramik, cam, metal ve ahşap için uygun olan inox sprey boya çeşitleri; elektrik düğmelerinde, sandalyelerde ve raflarda sıklıkla tercih edilir.

Isıya Dayanıklı Sprey Boyalar

Isıya dayanıklı sprey boyalar farklı çeşitlerle raflardaki yerini almaktadır. Kullanım alanınıza göre ısıya dayanma derecesini göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gerekmektedir. Motosikletten sobaya, lamba gölgeliklerinde fırın aksamlarına kadar ısının yer aldığı her noktada güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kaplama Spreyi

Genellikle oto sanayilerde kullanılan kapama sprey boyalar istenilen her yerde kullanılabilmektedir. Geçici bir çözümdür ve istenildiği zaman kolaylıkla sökülebilmektedir.

 

Plastik Malzemeler için Sprey Boya

Direkt plastik malzemeler üzerinde kullanılması için özel olarak üretimi gerçekleştirilmiş ürünlerdir. Sert ve yumuşak her plastik türü için ideal sonucu yakalamanızı sağlar.

sprey boya ile boyama

 

Sprey Boya ile Boyama Nasıl Yapılır?

Sprey boya tercihinizi yapmadan önce kullanacağınız alana ve amaca yönelik doğru bir ürünü tercih etmeniz gerekmektedir. Doğru sprey boyayı seçtikten sonra profesyonel olarak iş çıkarmak istiyorsanız hem dikkatli hem de boyama aşamasında işinize yarayacak eşyaları hazır etmelisiniz. Bu eşyalardan biri maskeleme bandıdır. Maskeleme bandı sayesinde boyamak istemediğiniz kısımları kapatabilir ve daha sonra temizlemek ve çıkarmakla uğraşmazsınız. 

Doğru çizgiler oluşturmanızda yardımcı olarak sanki bir ustanın elinden çıkmışçasına görünüme kavuşturabilirsiniz. Steril eldiven sayesinde ellerinizi kimyasal üründen koruyabilir ve işlem bittikten sonra elinize yapışmış boyalardan kurtulmak için zaman kaybetmezsiniz. Ağız maskesi ile boya partiküllerini ciğerinize solumayarak güvenli ve sağlıklı bir işlem sürdürebilirsiniz. Astar boyayı öncesinden uygulayarak kullanacağınız sprey boyanın renginin daha net ve istediğiniz şekilde görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca olası renk ton farkı yaşanmasının da önüne geçersiniz. Etrafa sereceğiniz gazete ve muşamba sayesinde de etrafa gerçekleşecek olası sıçramaların önüne geçersiniz. Tüm bu eşyaları, işleme başlamadan önce ince ayrıntıları göz önünde bulundurarak olması gerektiği gibi uygulayın. Eğer eksik bir nokta kalırsa boyama aşamasına geçtiğiniz zaman her şey için geç olabilir ve bu da pratik bir işlemin uzayıp zorlaşmasına neden olur.

 


Peki, sprey boya kullanım şekli nedir?

İşleme başlamadan önce bulunduğunuz alanın iyice havalandığına emin olmanız gerekiyor. Kimyasal bir ürün olduğu için kullanım aşamasında da yaydığı kokunun ortamdan hemen uzaklaşarak sizi rahatsız etmemesi lazım.

Uygulamayı gerçekleştireceğiniz noktanın boya püskürtmesinden yoğun bir şekilde etkilenmemesi gerekmektedir. Küçük parçaları sprey boya yardımı ile boyayacaksanız eğer, eşyayı büyük bir kartonun üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü boyama işlemini yaklaşık 25 – 30 cm uzaktan yapmanız gerekmektedir. Büyük bir eşya boyayacaksanız da yanınızda nemli bez bulundurmayı unutmayın. Damlama durumunda hemen müdahale etmenizi sağlar ve boya kurumadan o bölgeyi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Boya yapacağınız yüzeyi hazırlayın. Zımparalanması gerekiyorsa hafif bir zımparalama işlemi yapın ve daha sonra toz ve kir kalmayacak şekilde temizleyin. Boya yapacağınız yüzeyin kuru olması gerektiğini de asla atlamayın. Su, yağ ve toz gibi şeyler kalırsa eğer sprey boyadan istediğiniz sonucu elde etmekte zorlanırsınız ve bozulmalar meydana gelir. Astar uygulayarak daha pürüzsüz yüzeye sahip olabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız rengin de gerçek rengini ortaya çıkarmanızda ve uzun süre dayanıklı olmasında etkili olacaktır.

Püskürtme işlemine başlamadan önce etrafı korumak için gazete parçalarını serin. Bir noktaya yoğun püskürtme işlemi uygulamamaya dikkat edin. Eğer yoğun bir şekilde uygularsanız o bölge hem daha kalın hem de daha parlak olur. Bu da başarısız bir sonuç demektir. Hafif bir şekilde çizgiler halinde sprey boya püskürtme işlemini uygularsanız başarılı sonuç elde edersiniz.

Boyama işlemine başlamadan önce sprey boyayı boş bir alan üzerinde test edin. Böylece uygulayacağınız eşya yüzeyine zarar vermezsiniz. Renk uyumluluğunu kontrol ederek ne şekilde çalışmanız gerektiğini daha net görürsünüz. Astar yapma konusunda emin değilseniz eğer kesinlikle yapın. Bu sayede olası hataların önüne geçersiniz.

Boyayacağınız eşyanın veya alanın boya gelmesini istemediğiniz yüzeylerini maskeleme bandıyla iyice kapatın. Boyayı zaten uzak mesafeden püskürteceğiniz için boyama aşamasının kontrollü geçmesini sadece bu şekilde sağlayabilirsiniz. İsterseniz maskeleme bandını yüzey üzerinde farklı şekillerde uygulayarak minimal çizgiler de oluşturabilirsiniz.

Sprey boyayı kullanmadan önce olabildiğince iyi çalkalayın. Yaklaşık 1 dakika çalkalamanın ardından 25 – 30 cm uzaklıktan işlemlere başlayın. İnce katlar halinde sıkarak boyanın kurumasına izin verin. İlk kat alttaki astarın görünmesini kapatmayacaktır ve renk yoğunluğunu belli etmeyecektir. Yaklaşık yarım saatlik bir bekleme ardından sprey boya iyice kuruduktan sonra ikinci katı boyamaya başlayın. İkinci kat sonrasında da yeterli görmüyorsanız eğer boya kuruduktan sonra üçüncü katı geçmekten çekinmeyin. 

Boyama aşamasında sprey boya kutusunu düzenli olarak çalkalamayı unutmayın. Boyanın çizgili bir şekilde şerit halinde belli olmasını önlemek için çizgiler arasında üst üste geçtiğinizden emin olun. Uygulayacağınız ince katlarda bu duruma dikkat ederseniz eğer çizgisiz ve düzgün bir sonuca ulaşabilirsiniz. Yaptığınız hazırlıkların hiçbirini vakit kaybı olarak düşünmeyin. İnce işçilikler vaktinizi alacaktır. Fakat bu sayede işlem uyguladığınız bölge içinize sinecek ve memnun kalacaksınız.

sprey boyam temizleme

Sprey Boya Nasıl Temizlenir?

Sprey boya uygulama işlemlerinde istenmeyen bölgelere ve yüzeylere denk gelebilir. Bu denk gelmeler de sizi zorlu lekeler ile baş başa bırakır. Pratik sprey boya temizleme yöntemleri sayesinde siz de bu zorlu lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Sprey boya lekelerini işlem yaparken gördüğümüz anda temizlememiz gerekmektedir. Kuruma durumunda çıkarmanız ciddi anlamda zor olacaktır. Bundan dolayı yanınızda her zaman nemli bez bulundurmayı da unutmamanız gerekmektedir. Fakat kuruduktan sonra sprey boya lekesini nasıl çıkartacağınız akıllarda büyük bir soru işareti bırakmaktadır.

Sprey boya yüzeylerden asidik çözeltiler sayesinde kolay bir şekilde çıkabilmektedir. Leke ne kadar yeniyse o kadar kolay çıkar. Fakat leke çok sonradan görüldüyse işte o zaman sizi uzun bir süre uğraştıracak demektir. Her evde bulunan bu asidik sıvılar sayesinde camda ve duvarda oluşan sprey boya lekelerini çıkarabilirsiniz. Deterjanlar ve sıradan leke çıkarıcılar bu lekeleri çıkarmakta başarılı bir sonuç almanızı sağlamaz. Bundan dolayı “belki olur” umuduyla vakit kaybetmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Asidik çözeltiler sayesinde yüzeyde yer alan boya hemen kendini bırakır ve alan kolaylıkla temizlenir.

 

Sprey Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Kumaşlar gözenekli yüzeylere sahip ürünlerdir. Bundan dolayı sprey boya her noktasına nüfuz eder ve içine geçer. Bu durum da kumaş üzerinden sprey boyanın temizlenmesinde oldukça zorluk çekmenize sebep olur. Üzerinize ya da koltuğunuza lekenin geldiğini fark ettiğiniz anda işleme koyulmanız gerekmektedir. Boyanın kurumasına kesinlikle izin vermeyin. Sprey boyalar su bazlı oldukları için suyu gördükleri zaman kolaylıkla çözünebilmektedir. Lekeyi kumaşın altına tutarak boyanın çoğu kısmından kurtulabilirsiniz. İçerisinde kalan ve çıkmayan sprey boya için ise fırın sodadan faydalanabilirsiniz. Bu işlem için toz sodayı lekenin üzerine dökün. Ardından fırça yardımı ile temizleyin. İşlemin işe yaramadığını düşünüyorsanız alkol bazlı leke çıkarıcılar size yardımcı olacaktır. Alkol, boyayı kumaş üzerinden kolaylıkla sökme özelliğine sahiptir. Eğer bunlarla uğraşmak istemiyorsanız kuru temizleme sıvılarını da kullanabilirsiniz. Doğrudan leke üzerine uygulayıp bol su ile yıkadığınız zaman lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.

 

Sprey Boya Camdan Nasıl Çıkar?

Cam, kumaş gibi uğraştıran bir yüzey değildir. Bunun sebeplerinin en başında da cam yüzeyinin gözeneksiz ve kaygan olması gelmektedir. Cam üzerinde sprey boya lekesi gördüğünüz zaman saf aseton ile temizleyebilirsiniz. Eğer saf aseton lekenin çıkması konusunda işe yaramazsa saf alkolden de faydalanabilirsiniz. Fakat boya lekesi inatçıysa ve siz ne yaparsanız yapın çıkmıyorsa pas sökücüden (WD-40) yardım alabilirsiniz. Lekenin direkt üzerine dökün ve mikrofiber bez yardımıyla temizleyin. Lekenin çıkmasına yardımcı olacaktır. Bir diğer yöntem ise benzin ile temizleme işlemi uygulamaktır. Araç yüzeyine gelen sprey boya lekeleri de benzin yardımıyla kolaylıkla çıkmaktadır. Kil hamuru da ilkel bir yöntem olarak gelse de, kil hamurunu leke üzerinde uygularsanız sprey boyadan kurtulabilirsiniz.

 

Sprey Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi asidik çözeltiler duvar yüzeyinde yer alan sprey boya lekelerinin çıkmasında oldukça etkilidir. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Asidik çözelti duvar boyanıza da zarar verebilir. Zarar vermemesi için su ile inceltmeniz gerekmektedir. Su ile incelterek uyguladığınız zaman hem duvar boyanıza zarar vermezsiniz hem de sprey boya lekesinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Cam temizleme işleminde de olduğu gibi saf aseton ve saf alkolden de yardım alabilirsiniz.

Siz de sprey boya çeşitleri sayesinde dilediğiniz hobinizi ve ihtiyaçlarınızı zevkle yerine getirin. Eğer her adımı doğru uygularsanız ne etrafa saçılan aksiliklerle uğraşırsınız ne de canınızı sıkacak sonuçlar. Sprey boya çeşitleri ile mükemmel sonuçlar yakalamaya hazır olun. Olası kazalara karşı elinizde bulunan temizlik için faydalı ürünleri ve mikrofiber bezi yanınızdan asla ayırmayın.

Diğer Bloglarımız

Paslanmaz Çelik Yüzey Temizleyici: Lekesiz Parlaklık

Paslanmaz Çelik Yüzey Temizleyici: Lekesiz Parlaklık

Paslanmaz çelik yüzey temizleyici evlerde ve ofislerde sıklıkla kullanılan pratik bir üründür. Günlük yaşamın vazgeçilmez parçalarından biri haline gelen, özellikle mutfak tezgahlarında, ev aletlerinde ve mobilyalarda etkili bir temizlik sağlamak için tasarlanmıştır....

Sprey Poliüretan Köpük Çok Yönlü Yalıtım Çözümü

Sprey Poliüretan Köpük Çok Yönlü Yalıtım Çözümü

Sprey poliüretan köpük, oldukça verimli ve esnek olması, onu inşaat ve ev geliştirme projelerinde popüler hale getiriyor. Bu malzemenin birçok faydası vardır; ısı yalıtımında çok başarılıdır, uygulaması kolaydır ve uzun ömürlüdür. Ev sahipleri ve inşaatçılar arasında...

Arabalar İçin Etkili Pas Sökücü | Oto Bakım

Arabalar İçin Etkili Pas Sökücü | Oto Bakım

Arabanızı en iyi durumda tutmak, hem aracınızın ömrü hem de sürüş keyfiniz için önemlidir. Pas, araç sahipleri için büyük bir sorundur. Pas, arabanızı zayıflatabilir ve görünümünü bozabilir. Ancak, bu sorunu çözmek için etkili pas sökücü çözümleri mevcuttur.  ...