Silikon, evimizin her köşesinde ihtiyaç duyduğumuz malzemeler arasında gelmektedir. Özellikle suyun ve nemin uzak tutulması için gereklidir. Çekilen yerin su ve nem almaması için silikon dikkatli ve özenli bir şekilde çekilmelidir. Bağlantı yerlerindeki boşlukları hava kalmayacak şekilde doldurarak kullanılır. Yumuşak ve yapışkan bir yapıya sahip olduğu için kontrol edilmesi zor bir malzemedir. Silikon çekerken başarılı bir sonuç ile karşılaşmak istiyorsanız “silikon nasıl çekilir” başlığı altında hazırladığımız yazımızdaki adımları dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Başarısız olacağınızı düşünüyorsanız, bu iş dalında tecrübeli birinden de yardım alabilirsiniz. İzolasyonu sağlam olan bu malzeme doğru şekilde uygulandığı takdirde uzun süre sıkıntı yaşamazsınız.
Silikon Çekmeden Önce Zemini Hazırlayın
Silikon çekmek için öncesinde sahip olmanız gereken bazı malzemeler bulunmaktadır. Bunlar silikon tüp, metal silikon tabancası, maskeleme bandı ve falçatadır. İşleme başlamadan önce yüzeydeki tüm silikonları temizlemeniz ve zemini kuru tutmanız gerekmektedir. Bunun için ayrıntılı olarak “Silikon nasıl temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Yüzeyi tamamen temizleyip; üzerinde hiçbir şekilde yağ, toz, nem ve benzeri şeyler kalmaması gerekmektedir. Her şeyden tamamen arındırılmış yüzey, silikonun tam olarak yerleşmesi ve sıkıntı yaşamamanız için önemlidir.
Yüzey temizliğinden önce dikkat etmeniz gereken ve zorluk çekebileceğiniz en önemli nokta eski silikon parçalarını temizlemektir. Eski silikonları iyi temizlemezseniz yenisinin tutmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Eskiden, kalmış silikonları temizlemek için jilet gibi malzemeler kullanılırdı ve bu uzun zaman alırdı. Şimdi ise silikon sökmek için özel yapı malzemeleri bulunmaktadır. Bunları o bölgelere dökerek silikonun yumuşamasını sağlayabilir ve rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Maskeleme Bantlarını Çekin
Silikon uygulayacağınız yüzeyi kontrol altında tutabilmek için iki tarafa da maskeleme bandı çekmeniz gerekmektedir. Bu sayede rahat kontrol altında tuttuğunuz yüzeyde işiniz bittiği zaman etrafta temizlemeniz gereken silikon parçaları ile en düşük seviyede karşılaşırsınız. Oluşabilecek sorunların seviyesini düşürür ve kolay bir şekilde işleminizi başarılı sonuçlandırabilirsiniz.
Silikon Tüpü Kullanımı
Silikon tüpünün ağzını falçata yardımıyla uygulayacağınız alanın genişliğine göre 45 derecelik açı ile kesmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız tüpü silikon tabancasına yerleştirdikten sonra kullanıma hazır olacak. Silikon tabancasını ilk defa kullanacaksanız işlem yapacağınız bölgeye direkt uygulamamanız sizin için iyi olacaktır. Akış seviyesini görmek için boş bir karton üzerinde deneme yapın. Silikon akışkan bir malzeme olduğu için etrafa akıtmamaya dikkat edin. Yoksa kendinize ekstra iş çıkarmış olursunuz.
İşlem Yapacağınız Yüzeye Silikonu Uygulayın
Silikonu uygulayacağınız yüzeye 45 derecelik açı ile çalışma yapın. Bu sayede daha rahat kontrol altında tutabilir ve uyguladığınız alanı ayrıntılı görebilirsiniz. Silikonu uygularken acele etmemeye dikkat edin. Yavaş çalışın ve uygulayacağınız bölgeden hiç durmadan geçin. Etrafa damlamaması için sona geldiğinizde tetikten elinizi hızlıca çekin.
Silikonun düzgün kalması için sıktıktan sonra parmağınız ile üzerinden geçerek düzleyin. Fazla baskı yapmamaya dikkat edin. Yumuşak hareketlerle tek seferde üstünden geçin. Silikonun parmağınıza çok fazla yapışmaması için elinizi sabunlu ılık su ile yıkayarak işleme başlayabilirsiniz.
Artık Maskeleme Bantlarını Çıkarabilirsiniz
Silikonu istediğiniz şekilde çektiyseniz artık maskeleme bantlarını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi silikona zarar vermeden dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Maskeleme bantlarını çıkardıktan sonra köşeleri iyice temizleyerek toz ve kir birikmesini önleyebilirsiniz.
Silikon işleminden istediğiniz sonucu almak istiyorsanız 24 saat boyunca kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında o bölgenin her zaman kuru kaldığından emin olmanız gerekmektedir.
Duşakabin içerisinde silikon çektiyseniz eğer yenileme işlemleriniz daha kısa zaman aralıklarında gerçekleşebilir. Çünkü nemden dolayı silikon üzerinde zamanla küflenme ve kararma gerçekleşir. Küflenmeye dayanıklı silikonlar olsa da bunlar da zamanla zarar görecekler ve değiştirilmesi gerekecek.
Silikon çekme konusunda zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız silikon bantları da kullanabilirsiniz. Kolaylıkla dolgu yapabileceğiniz oldukça kullanışlı malzemelerdir. Normal silikon çekerken neler yapıyorsanız bant çekiminde de söylediklerimizi uygulamanız gerekmektedir.
Silikon nasıl çekilir, yazımızda bahsettiğimiz gibi başlamadan önce kuru ve temiz bir bölge olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Kolay damlayan ve yapışkan bir yapıya sahip olduğu için de özenli olmalısınız. Bu sayede su akıtan bölgeleri tamamen kapatabilir ve sıkıntılardan kurtulabilirsiniz.