Selsil Logo

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon, kullanım alanı çok geniş olan bir yapı malzemesidir. Kullanışlı yapısından dolayı tamirat ve tadilat işlerinde sıklıkla tercih edilir. Bunun dışında el işi becerilerinde de oldukça karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanı bu şekilde geniş olunca da ister istemez sadece eskileri temizlemek ile uğraşmayız. Ev içindeki küçük aktivitelerimizde de yere damlama gibi sorunlar yaşayabiliriz. Kolay akıp etrafa anında yapışan bir yapısı olduğu için de temizlerken zorluk çekebiliriz. Bunun dışında senelik kurumuş silikonları çıkarmak da zorlu bir iştir.

Silikon uzun ömürlü bir malzeme olmasına rağmen su ile çok fazla karşı karşıya geliyorsa zamanla kararma ve küflenme oluşmaktadır. Deforme olan silikonların da su sızdırmaya başladıkları zaman yenilenme zamanı gelmiş demektir. Ayrıca evde yapmak istediğimiz küçük değişikler olabilir. Yapacağımız küçük değişiklerde izolasyon amaçlı silikon kullanıldıysa eğer, tek bir parçası kalmadan tamamen temizlememiz gerekmektedir. Eğer tamamen temizlemezsek yeni çekeceğimiz silikon tam yapışmaz ve izolasyonda başarısız olur. Bu durumda da tüm o yorucu işlemlere baştan başlamamız gerekir. Ayrıca tamamen bir değişikliğe gidecekseniz ve o bölgelerin üzerinden tekrar silikon geçmeyecekseniz bu sefer de kötü bir görüntü ile baş başa kalırsınız ve yaptığınız tüm yenilikler boşa gider. Silikon çıkarma işleminde de zemine zarar vermemeniz görüntü açısından oldukça önemlidir. Silikon temizleme işlemlerinde dikkatli olursanız başarılı sonuçlar elde edeceğinizi unutmayın.

Silikon nasıl temizlenir?

Hava aldırmaması gereken kapılar ve camların kenarlarına kullanılabilecek en iyi yapıştırıcıların başında silikon geliyor. Silikon hem herkesin kullanabileceği kadar pratik ve kolay bir uygulamaya sahip bir madde hem de son derece de ucuz bir çözüm. Aynı zamanda da pek çok endüstriyel güçte tutkal kadar güçlü ve mermer, ahşap, cam ve benzeri maddelerin hepsini de yaptıştırabiliyor.

Silikon bütün bu faydalarının yanında çok az sayıda dezavantaja sahip. Bunların arasında zaman içinde yapışkanlığını kaybetmesi ve yer yer sökülmesi de yer alıyor. Fakat bu sanıldığı kadar zorlu bir durum değil. Profesyonel yardım almanıza ve para harcamanıza gerek kalmadan, tek başınıza, evde bulunan malzemelerle silikonu kendi başınıza yenileyebilirsiniz.

Silikon yenilemek oldukça kolay ve hızlı halledilecek bir iş, en önemli püf noktası ise uygulama yapılacak yüzeydeki silikonun tamamen temizlenmiş olması. Uygulanmış eski silikonun temizlenmesi hiç de zor bir süreç değil. Tek gereken ne yapacağını çok iyi bilmek, aksi takdirde uzun zaman alabilir, silikonun uygulandığı yüzeyde çiziklere sebep olabilir. Yeterince temizlenmez ise yeni uygulanacak silikonun yeterince yapışkan olmamasına sebep olabilir.

Silikon temizlemek de tıpkı yeni silikon uygulamak gibi kolay ve herkesin yapabileceği bir iş. Yine, evdeki malzemelerle kolayca bu temizliği tek başınıza yapabilirsiniz.

Silikon temizliğinde mutlaka hangi yüzey üzerinde çalışıldığı dikkate alınmalı. Farklı yüzeylerden silikon temizlerken farklı adımlar uygulanır ve malzemeler kullanılır. Aşağıda hepsini teker teker ele alacağız.

Silikon temizlemenin birden çok yolu vardır. Klasik yöntemler olduğu gibi özel geliştirilen sıvılar sayesinde de daha kolay ve hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Ayrıca giysinize bulaşan silikonu çıkarmak için uyguladığınız yöntemlerden bazılarını fayans üzerinde uygulayamazsınız. Bu gibi durumlar uyguladığınız yüzeylerin zarar görmesini ve belki de kullanışsız hale gelmesine sebep olur.

 

Yüzeyde Donmuş Silikon Nasıl Temizlenir?

Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta yüzeyin ısıya karşı dayanıklı olup olmadığıdır. Isının zarar vereceği bir yüzey ile karşı karşıyaysanız bu yöntemi uygulamamanız gerekiyor.

Bir diğer yöntem ise solüsyon kullanmak. Bazı solüsyonlar silikonu direkt çözebilmektedir. Bunlar alkol ve aseton gibi maddelerdir. Bunun haricinde silikon temizlemek için özel solüsyonlar da bulunmaktadır. Kullanacağınız alanın özelliklerini göz önünde bulundurarak o bölgeye uygun solüsyonu satın almalısınız. Kumaşlarınızın zarar görmemesi için ise kesinlikle kıyafetlerinizin üzerinde kullanmamalısınız. Solüsyon keskin bir madde olduğu için kullanırken eldiven giymeyi ihmal etmeyin. Donmuş silikon üzerine dökün ve hassas hareketlerle yüzeyi bez yardımıyla iyice temizleyin. Ardından suyla iyice temizlenene kadar durulayın ve kurutun.

 

Duşakabin Silikonu Nasıl Temizlenir?

Duşta silikonlar çok fazla suya maruz kaldıkları için kararma ve küflenme de kısa sürede kendini göstermektedir. Su sızdırmasını önlemek ve izolasyonu sağlamlaştırmak için ise o bölgedeki silikonların yenilenmesi gerekmektedir. Eskiyen silikonu bir köşeden tutun ve çekin. Kalıp halinde gelecek kalın silikon bölmesini çıkarın. Sonrasında silikonun parçaları o bölgede kalmaya devam edecek. Bunları tamamen temizlemeden kesinlikle yeni silikon çekmemeniz gerekmektedir. Kalan silikon parçalarını çıkarmak için yüzeye çok bastırmadan işlem uygulamanız gerekmektedir. Cam kazıyıcı, jilet gibi ucu keskin ürünler kullanarak kazımaya başlayın. Bu tehlikeli bir işlem olduğu için dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun haricinde izopropil alkol ya da silikon sökücüler kullanarak da daha kolay bir şekilde temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Döktüğünüz sıvı üzerinden zımpara gibi sert cisimler yardımıyla silikon kalıntılarını temizleyebilirsiniz.

 

Cam Yüzeydeki Silikon Nasıl Temizlenir?

Cam yüzey silikon temizlemede en dikkatli olunması gereken yerlerdendir. Kolay çizilebilir olduğu için yavaş ve hafif hareketler uygulanması gerekir. Eğer lekeyi daha donmamışken fark ettiyseniz şanslısınız demektir. Sert ve çizmeyecek bir cisimle parçayı alıp sonrasında nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Bezle temizlerken silikonu cam yüzeye yaymamaya özen gösterin. Yoksa daha geniş bir alanda ve donmuş bir vaziyette temizlenmeye can atan silikon kalıntısına sahip olabilirsiniz. Fakat lekeyi geç fark ettiyseniz ve artık donduysa en basit yöntemlerden biri olan tırnakla kazımayı gerçekleştirebilirsiniz. Tırnak yardımı ile ucundan kaldırarak çekin ve yüzeyi nemli, temiz bezle silin.

Pimapen olmayan cam kenarlarında silikon kullanılması çok yaygın bir durumdur. Silikon kış aylarında soğuk havanın içeri girmesini engellediği için kullanılabilecek en iyi materyaldir. Zaman içinde sökülmeye başlayan silikon soğuk havanın içeri girmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda zaten yapışık olan silikonun sökülen kısımları yapıştırmaya çalışılmamalı. Eski silikon tümden sökülüp yenisi uygulanmalı.

Cam yüzeylerden silikon temizlenirken banyo yüzeylerinde yaptığımızın tersine sadece uçlarını jiletle kaldırmak yerine tamamını bir maket bıçağı ya da jiletle kazımalıyız. Bunu yaparken nazik ve yavaş olmaya dikkat edilmeli, cam yüzeyler çok hassas olmasalar da sert darbelerle çizilebilirler.

Eğer maket bıçağı ile kazımak yeterli bir sonuç vermiyorsa silikon kalıntılarının üzerine yüksek derecede sıcaklık uygulamak gerekecektir. Bunun için bir sıcak hava tabancasına ihtiyacınız olacak. Yapı malzemeleri satan herhangi bir dükkânda ya da internet sitesinde bulacağınız en uygun fiyatlı olan sıcak hava tabancası işinizi görecektir. Sıcak hava tabancasını çalıştırıp cam yüzeydeki silikon kalıntılarına tutun. Eriyen silikonu hızlıca bir şekilde kazıyıp arkasından saf alkol ve süngerle temizleyin.

Sıcak hava tabancanız yoksa ve yeni bir tane almak istemiyorsanız güçlü bir saç kurutma makinesi de aynı işlevi görecektir. En yüksek kademede çalıştırıp silikon kalıntılarına yakından tutacağınız saç kurutma makinesi silikonu eritmek için yeterli olacaktır. İlk seferde bütün kalıntılar temizlenmemiş olursa ikinci defa sıcak hava tabancası ya da saç kurutma makinenizi çalıştırarak kalan parçaları eritin ve tekrar temizleyin.

Son olarak yine saf alkolle silerek temizlik işlemini bitirin. Alkol camın üzerinde silikonun bıraktığı bulanıklığı temizleyecek, net bir görüntüye kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Yeni silikonu uygulamadan önce yüzeyin tamamen kuruduğuna emin olun.

Cam üzerinde donmuş silikonu cam kazıyıcı ya da jilet yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Fakat bu işlemde camı çizme ihtimaliniz çok yüksektir. Bundan dolayı yukarıda bahsettiğimiz solüsyon ve ısıtarak yumuşatma işlemlerini de kullanabilir ve temiz bir bölgeye sahip olabilirsiniz.

 

Ahşap Yüzeylerden Silikon Temizlenmesi

Silikon, ahşap yüzeylerde banyo ve cam yüzeylerinde olduğu kadar iyi bir yapışkanlık göstermez. Bu nedenle de sökülen silikonu ahşap yüzey üzerinden kaldırmak çok daha kolay olacaktır. Boş ucundan tutacağınız silikonu yavaşça çekerek temizleyin. Yüzeyde geriye kalan çok daha az kalıntı olduğunu fark edeceksiniz. Bu kalıntılar için yine maket bıçağı ya da jilet kullanmanız gerekecek ama özellikle de cilalı ya da boyalı bir ahşap yüzeyse fazladan dikkatli ve sabırlı olarak kazımanız lazım.

Ahşap yüzeyde kalan az miktardaki silikon kalıntıları için ısı uygulamak en iyi çözümdür. Sıcak hava tabancası ya da güçlü bir saç kurutma makinesini en üst kademede çalıştırarak silikon kalıntıları tamamen eriyene kadar yüzeye uygulayın. Eriyen silikonu temizlemek için saf alkol kullanamazsınız. Ahşap yüzeyler daha hassas oldukları için silikon temizlemek için özel olarak üretilmiş silikon temizleyici çözeltilerden almanız gerekecek. Bu çözeltileri temizlik için kullanmadan önce ahşap yüzeyin küçük bir kısmında deneyin. Kimi çözeltiler fazla kuvvetli olduğu için ya da ahşabın üzerindeki boya veya cila çok hassas olduğu için aşınma ya da renklerde solma görülebilir. Çözeltinin güvenli olduğundan emin olunca eriyen silikonları bir sünger yardımıyla temizleyin. Kalıntılar tamamen temizlenene kadar aynı adımları tekrar etmelisiniz.

Ahşap yüzeyde hiç silikon kalmadığına emin olduktan sonra uygun bir ahşap temizleyici kullanarak yüzeyi temizleyin. Tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yeni silikonu uygulayabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken odada pencereleri açık tuttuğunuzdan ve odanın yeterince hava aldığından emin olun.

banyodan slikon temizleme

 

Banyo Yüzeylerindeki Silikonun Temizlenmesi

Banyo dekorasyonunda silikon sık kullanılan maddelerden biridir. Banyo fayansları, duş kabini ve küvet kapıları, mermer lavabolar bunlar arasında yer alıyor. Sürekli suyla temas eden yüzeyler oldukları için bu yüzeylerde silikon çok uzun süre yapışık kalmaz, yer yer sökülmeye başlayabilir. Banyo yüzeylerinden silikon temizlenmesi bu nedenle kolaydır fakat yüzeylerin çizilip zarar görmemesi için belli adımlara dikkat edilmesi gerekir.

İşe öncelikle banyoyu temizleyerek başlayın. Temizleme sürecinde sizi rahatsız edebileceği için hareket eden eşyaları ortadan kaldırın. Yüzeyleri iyice durulayın, sabun kalıntısı kalmadığından kesinlikle emin olmalısınız. Silikonu temizlerken kullanacağınız materyaller sabunla tepkimeye girebilir, bu kimi zaman son derece zararlı bir duruma dönüşebilir. Aynı zamanda da mekânın iyice havalandırıldığından emin olun, kapıları ve camları açık tutun.

Temizlik için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Durulamadan sonra yüzeyin tamamen kuruduğuna emin olursanız silikonu temizlemeye başlayabilirsiniz.

Silikonun yapışkanlığını azaltmak için bir tür bıçağa ihtiyacınız olacak, ince uçlu ve keskin olmasına dikkat etmelisiniz. Bir maket bıçağı ya da jilet bu iş için çok uygun olacaktır. Kesici materyallerle çalışırken çok dikkatli olmayı asla ihmal etmemelisiniz. Dikkatlice silikonu tek bir tarafından boyuna doğru jiletle hafifçe kaldırın. Sonra aynı işlemi silikonun öteki tarafına da uygulayın. Ardından boş ucundan tutarak silikonu yavaşça çekin.

Silikonu tamamen söktükten sonra eğer yüzeyde kalıntılar kaldıysa ki büyük bir olasılıkla kalacaktır, bunları yine jilet ya da maket bıçağı yardımıyla kazımanız gerekecek. Bu işlemi yaparken kendinizi kesmemeye ve hassas olabilecek banyo yüzeylerini çizmemeye gayret edin. Yavaş ve sabırlı olun, acele etmeyin.

Kalan silikonu da kazıdıktan sonra banyo yüzeyini temizlemelisiniz. Bunun için sert bir bulaşık süngerinin tersini kullanın. Oje çıkarmak için kullanılan asetonlar silikon temizlemek için iyi bir materyaldir. Elinizde aseton yoksa saf alkol ya da ispirto da kullanabilirsiniz. Süngerin üstüne döktükten sonra sertçe bastırarak yüzeyi silebilirsiniz.

Silikon bütünüyle temizlendikten sonra yüzeyde küf izlerine rastlıyorsanız çeyrek ölçü çamaşır suyunu iki litre suyla karıştırın ve bu çözeltiyle yine sünger yardımıyla temizleyin. Yeni silikonu uygulamadan önce banyo yüzeyinin tamamen kurumasını bekleyin.

 

İlgilinizi Çekebilir: Silikon Tabancası Nedir?

Diğer Bloglarımız

Metal Yapıştırıcı Nedir?

Metal Yapıştırıcı Nedir?

Metal yapıştırıcı, günümüzde metal parçaların birleştirilmesinde kullanılan yenilikçi ve etkili bir yöntemdir. Geleneksel bağlama metotları olan civata, kaynak ve perçin gibi tekniklerin yanı sıra, metal yapıştırıcılar, farklı metal yüzeylerini kalıcı ve güçlü bir...

Yenilikçi Formülüyle Silikon Sprey: İhtiyaçlarınıza Çözüm

Yenilikçi Formülüyle Silikon Sprey: İhtiyaçlarınıza Çözüm

Günlük hayatın birçok alanında karşılaşılan sorunlara hızlı ve etkili çözümler sunan silikon sprey, kayganlaştırıcı ve koruyucu özellikleriyle dikkat çeken yenilikçi bir üründür. Evde, ofiste, otomobil bakımında ve sanayi sektöründe geniş kullanım alanına sahip olan...

Vida Sabitleyici Nedir?

Vida Sabitleyici Nedir?

Vida ve civata bağlantılarının zamanla gevşemesi, montaj güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu sorunun önüne geçmek için vida sabitleyici kullanılması şarttır. Özellikle mekanik sistemlerde, endüstriyel makinelerde ve otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılan bu...