Silikon Tabancası Nedir?

Silikon plastik bazlı likit formda bir yapıştırıcıdır. Dışarıdan görüntü, kıvam ve akışkanlık olarak bir jele benzer. Kolay uygulama için pistonlu bir şırınga içinde muhafaza edilir. Silikonlar kimyasal olarak organik polimer bazlı yapıştırıcılardan daha farklılardır. Solvent içermedikleri için çevreye zarar vermezler.

Silikon yüksek bir esnekliğe sahiptir. Kuruduktan sonra da bu esnekliğini ve stabilitesini korur. Esneklik gerektiren bağların kurulmasında ideal bir yapıştırıcıdır. Yüksek ve düşük sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda başka kimyasalların etkisine ve hava koşullarına karşı da direncini korur. Bu da silikon çeşitlerinin yapı sektöründe özellikle tercih edilmesini sağlar.

Endüstriyel silikon tabancaları hobi için kullanılanlara kıyasla farklı özellikler taşır. Örneğin endüstriyel silikon çeşitlerinin kürleşme süreleri çok daha uzundur, kimi zaman 24 saati aşabilir. Silikonun kürleşmesi kuruması anlamına gelir.

Silikon çatlakların onarılması için idealdir. Havayı ama özellikle de suyu geçirmemesiyle ünlüdür. Bu nedenle pencerelerdeki cam kenarlarında ve akvaryum yapımında mutlaka silikon kullanılır. Çatlakların onarılması, sızıntıların giderileceği herhangi bir onarım için silikon uygulayabilirsiniz.

Endüstriyel silikonlar genellikle soğuk silikon tabancalarıyla uygulanırlar. Bu tabancaların içine silikon kendi ambalajıyla birlikte yerleştirilir. Bu bir şırınga ya da kartuş olabilir. Üretilen pek çok silikon standart büyüklükte ambalajların içinde satılır ve soğuk silikon tabancalarıyla uyumludurlar.

 

Silikon Tabancası Nasıl Kullanılır?

Evinizdeki çatlakları onarmak istiyorsanız bu işi tek başınıza bir tüp silikon ve soğuk silikon tabancası yardımıyla kolayca yapabilirsiniz. Öncelikle uygulama yapmak istediğiniz yüzeydeki geçmiş uygulamadan kalan silikon kalıntılarını kesin uçlu bir maket bıçağı yardımıyla kazımalısınız. Bütün yüzey temizlendikten sonra yüzeyi alkollü bir bezle silerek kalmış olabilecek bütün yağ ve toz kalıntılarını temizlemelisiniz.

Temizlik bittikten sonra soğuk silikon tabancasının boşluğuna elinizdeki silikon tüpünü yerleştirebilirsiniz. Bunu yapmanız için önce arka tarafında bulunan metal çubuğu geri çekmeniz gerekecektir. Tüp yerleştikten sonra metal çubuğu geri ittirmelisiniz. Böylece tüp alt kısmından delinecektir. Pistonu ittirdiğinizde silikon ağız kısmından tabancanın ağzına dolacaktır. Böylece silikon tabancasının tetik kısmına işaret parmağınızla bastırarak kolayca uygulamanızı yapabileceksiniz.

Silikon tabancaları kolay olduğu kadar güvenilir bir uygulama da sunar. Damlama ve sızıntı gibi sorunları engeller. Akan sıvı silikon miktarı ölçülüdür, gereğinden fazla uygulama yapılmaz. Aynı şekilde ihtiyacınız olandan az bir akış da görülmez. Aksi takdirde bu uygulama sürecini de yavaşlatabilir, o sırada silikon kuruyabilir ve yapışkanlığı büyük miktarda azalabilir.

Soğuk silikon tabancasıyla uygulanan silikonlar sıcak silikona nazaran çok daha uzu sürede kururlar fakat yapışma kuvvetleri ve dayanıklılıkları çok daha fazladır. Bu nedenle de bu tür silikonlar endüstriyel alanlarda daha çok kullanılırlar. Soğuk tabancayla uygulanan silikonların pek çok farklı türü piyasada bulunabilir. Bunların birbirlerinden farkları arasında kuruma süreleri, uygulama şekilleri ve uygulanabilecekleri yüzeyler yer alır.

Silikon çeşitleri arasında hemen hemen her yüzeye uygulanabilecek olan genel amaçlıların yanında kuruduğu zaman tamamen renksiz olanları, çok yüksek ısıya karşı dayanıklı olanları ya da özellikle cam yüzeylerde kullanılmak için üretilmiş olanları da bulunur.

Silikon tabancalarının epoksi ve başka tür yapıştırıcılara göre pek çok avantajı da bulunmaktadır. Raf ömürleri çok daha uzundur. Soğuk tabanca silikonlarının raf ömrü açıldıktan sonra 12 ay kadardır. Aynı zamanda tek bileşenden oluştuğu için ve kurumak için sadece oda sıcaklığında havaya ihtiyaç duyduğu için uygulaması da son derece kolaydır.

Silikonlar nem ve hava şartlarına dayanıklı olmalarının yanında küflenmeyi de engeller. Bu da onları mutfak ve banyo gibi kapalı ortamlarda ya da açık havada herhangi bir yerde kullanım için ideal yapar.

 

Sıcak Silikon Tabancası

Sıcak silikon tabancalarıyla kullanılan silikon yapıştırıcılar soğuk tabancayla kullanılanlara göre bazı farklılıklar gösterirler. Bu nedenle de kullanım alanları çok ayrı olabilir. Sıcak tabancalarda kullanılan silikonlar termoplastik materyallerden yapılmıştır. Soğuk tabancayla kullanılan silikonların aksine katı formda satılırlar. Genellikle silindir şeklinde çubuklar olarak şekillenmişlerdir. Uygulama yapılırken gerekli sıcaklıkla eritilerek sıvı hâline getirilir.

Sıcak silikon tabancasıyla eritilen silikon kuruyana kadar yüksek sıcaklığını muhafaza edecektir bu yüzden kesinlikle çıplak tenle dokunulmaması gerekir. Sıcak ve erimiş silikonun kuruyup katılaşması birkaç saniye ve bir dakika arasında bir süre alır. Kuruma çok hızlı gerçekleştiğinden uygulama ve yüzeyleri birbirine yapıştırma konusunda da benzer bir hız gösterilmelidir.

Sıcak hava tabancasıyla kullanılan silikonun diğer yapıştırıcılara göre pek çok farklı avantajı bulunur. Bunların en başında hızlı kuruması ve kolay uygulaması yer alır. Uzun raf ömrü de yine tercih sebeplerinden biridir. Silikon solvent bazlı bir yapıştırıcı değildir. Uygulama sırasında koku çıkmadığı gibi aynı zamanda da çevreye zararlı da değildir.

Silikon uygulaması sonrasında ortaya çıkan atıkların çöpe atılması da benzer şekilde basittir. Solvent bazlı ve diğer başka yapıştırıcıların uygulama sonrası temizliğinde takip edilmesi gereken pek çok farklı adım bulunmaktadır ve bu kimi zaman oldukça zahmetli olabilir.

Silikon yapıştırıcıların dezavantajları arasında eriterek uygulama yapıldığı için sıcaklığa karşı dayanıksız yüzeylerde kullanılmaması yer alır. Yüksek sıcaklıklarda kimi yüzeyler eriyebilir ya da kimyasal hasar görebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka silikon kullanılması gerekiyorsa iki şey yapılabilir. İlki soğuk tabancalı silikon kullanmak olacaktır. Ya da reaktif bir yapışkan kullanılabilir.

Sıcak tabancayla kullanılan silikonlar da tıpkı diğerleri gibi neme ve ultraviyole ışınlara karşı dayanıklıdır. Dış mekânlarda ve nemli iç ortamlarda güven içinde kullanılabilir, küf oluşumuna izin vermez. Fakat bazı silikon türleri kimi kimyasallarla tepkimeye girerek aşınabilir, uygulamadan önce buna dikkat edilmelidir. Sıcak silikon tabancalarıyla uygulanan silikonlar daha esnektir, kuruduktan sonra hacim ve kalınlığında değişiklik olmaz. Solvent bazlı yapıştırıcılar yüzde 50 ve yüzde 70 arasında bir hacim azalması gösterirler. Eğer uygulama yapacağınız yüzeyler arası olan uzaklık kesinse silikon tercih etmeniz gerekecektir.

Sıcak tabancayla kullanılan silikonlar endüstriyel kullanımdansa daha çok hobi işleri için tercih edilir. Maket, yapay çiçek aranjmanları, reçine sanatında reçineye daha ucuz bir alternatif olarak kullanılabilir. Endüstriyel alanda ise daha çok paketleme işlemlerinde kolilerin yapıştırılması, bebek bezlerinin üretimi ve elektronik aletlerin tamirinde tercih edilir.

 

Silikon Yapıştırıcılarda Aranan Özellikler

Silikon yapıştırıcılarda belli özellikler aranır. Bunların başında yoğunluk gelir. Yoğunluk silikonun uygulama yüzeyindeki yayılma hızını etkiler. Hızlı kuruyan silikonlarda yoğunluk yani viskozitenin daha düşük olması beklenir. Küçük parçalardan oluşan ürünlerin üretimi ya da tamirinde yüksek viskozite aranır. Yüksek viskozite sayesinde uygulanan silikon sadece arzu edilen alanda kalacaktır. Viskozite sıcaklığa bağlı olarak değişen bir özelliktir. Yüksek sıcaklıkta viskozite azalır ve daha kolay yayılır.

Silikon yapıştırıcı ve sızdırmaz maddelerde dikkat edilmesi gereken bir başka özellikse akışkanlıktır. Silikonun baz polimerinin moleküler ağırlığına bağlı olan akışkanlık yüksek olduğu zaman silikonun uygulanması da kolaylaşacaktır. Fakat bu aynı zamanda yapışma kuvvetini de azaltacaktır. Güçlü bir yapışkanlık için az akışkan olan silikon yapıştırıcıları tercih edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Silikon Nasıl Temizlenir? 

 

Diğer Bloglarımız

Duşakabin Kireci Nasıl Temizlenir?

Duşakabin Kireci Nasıl Temizlenir?

Banyo temizliği, ev sahipleri için en zorlu görevlerden biri olarak görülmektedir. Özellikle duşakabinlerde, su ile temizlenemeyecek kadar inatçı kireç tortuları oluşabilir. Su lekesi olarak adlandırılan bu kireçler, zamanla duşakabinlerin estetik görünümünü bozmanın...

Yangınlar İçin Önlem Alın: Yangına Dayanıklı Köpük Nedir?

Yangınlar İçin Önlem Alın: Yangına Dayanıklı Köpük Nedir?

Yangına Dayanıklı Köpük, nemle kürleşen, tek komponentli yapısı sayesinde, yangın güvenliği sağlamak ve yapıların dayanıklılığını artırmak amacıyla etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yangın geciktirici dolgu ve izolasyon malzemesi olarak ön plana çıkmakta olup, yarı...

Yapıştırıcı Köpük Nedir? Ne İşe Yarar?

Yapıştırıcı Köpük Nedir? Ne İşe Yarar?

Yapıştırıcı köpük, inşaat ve tamir işlerinde vazgeçilmez bir malzeme olarak öne çıkıyor. Farklı yüzeyler üzerinde etkili bir şekilde kullanılabilen bu ürün, ahşap, metal, plastik ve daha pek çok materyali birbirine mükemmel bir şekilde yapıştırılması için...